LingRoom Blog

Gotowanie po angielsku – popularne słówka i zwroty w kuchni

Gotowanie po angielsku – popularne słówka i zwroty w kuchniGotowanie po angielsku – popularne słówka i zwroty w kuchni

Kto powiedział, że nie można połączyć doskonalenia znajomości języka angielskiego z rozwijaniem umiejętności kulinarnych? To świetny sposób na wzbogacenie słownictwa z jakże smakowitym efektem! W Internecie znajdziemy niezliczone przepisy na pyszne sałatki, makarony, zapiekanki, zupy, koktajle… Wystarczy wydrukować kilka z nich i stworzyć spersonalizowaną książkę kucharską, zawierającą top 10 (albo więcej) pomysłów na smaczny obiad czy deser. Należy pamiętać, że szukamy przepisów napisanych po angielsku. Oprócz słówek oznaczających składniki, warto zrobić listę popularnych czasowników niezbędnych podczas procesu gotowania. Poniżej prezentujemy wybrane z nich:

Angielskie czasowniki potrzebne w kuchni:

add a pinch of – dodać szczyptę (np. soli)

bake – piec 

beat – ubijać/tłuc

blend – zmiksować 

boil – gotować 

break – rozbijać (np. jajka)

chop – siekać 

cut – kroić 

fry – smażyć 

grate – trzeć na tarce 

grill – grillować 

heat up – podgrzewać 

measure - odmierzać

mince - mielić

mix – mieszać 

peel – obierać 

pour – wlewać 

roast – piec 

sauté – podsmażyć na dużym ogniu z niewielką ilością tłuszczu 

simmer – gotować na wolnym ogniu 

slice – pokroić na plasterki 

steam – gotować na parze 

stir – mieszać 

stir-fry – smażyć małe kawałki na dużym ogniu 

whisk – ubijać (np. jajka)

Jesteście gotowi na nieco praktyki? Przeczytajcie proponowany przez nas przepis na pyszną sałatkę z grillowanym kurczakiem i spróbujcie ją przygotować. Nie zapominajcie, że tak samo jak w nauce języków obcych, tak samo w kuchni dobra zabawa jest bardzo ważna! Zatem bawcie się gotując po angielsku i smacznego! 

Grilled chicken salad 

Ingredients 

Marinade/Dressing:

• 2 tablespoons olive oil

• juice of 1 lemon (1/4 cup fresh squeezed lemon juice)

• 2 tablespoons water

• 2 tablespoons red wine vinegar

• 2 tablespoons fresh chopped parsley

• 2 teaspoons dried basil

• 2 teaspoons garlic, minced

• 1 teaspoon dried oregano

• 1 teaspoon salt

• cracked pepper, to taste

• 1 pound (500 g) skinless, boneless chicken thigh fillets (or chicken breasts)

Salad:

• 4 cups Romaine lettuce leaves, washed and dried

• 1 large cucumber diced

• 2 Roma tomatoes diced

• 1 red onion sliced

• 1 avocado sliced

• 1/3 cup Kalamata olives (or black olives), sliced (optional)

• Lemon wedges to serve

Preparation instructions

• Whisk together all of the marinade/dressing ingredients in a large jug. Pour out half of the marinade into a large, shallow dish. Refrigerate the remaining marinade to use as the dressing later.

• Add the chicken to the marinade in the bowl; marinade chicken for 15-30 minutes (or up to two hours in the refrigerator if time allows). While waiting for the chicken, prepare all of the salad ingredients and mix in a large salad bowl.

• Once the chicken is ready, heat 1 tablespoon of oil in a grill pan or a grill plate over medium-high heat. Grill chicken on both sides until browned and completely cooked through. 

• Allow chicken to rest for 5 minutes; slice and arrange over salad. Drizzle salad with the remaining untouched dressing. Serve with lemon wedges.

Notes

Add 1/2 cup crumbled feta to give the salad an even better flavour!

Bon appetit!

 

Sałatka z grilowanym kurczakiem

Składniki

Marynata / Sos:

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• sok z 1 cytryny (1/4 szklanki świeżego wyciśniętego soku z cytryny)

• 2 łyżki wody

• 2 łyżki czerwonego octu winnego

• 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki

• 2 łyżeczki suszonej bazylii

• 2 łyżeczki czosnku, mielonego

• 1 łyżeczka suszonego oregano

• 1 łyżeczka soli

• grubo mielony pieprz, do smaku

• 1 funt (500 g) filet z kurczaka, bez skóry i bez kości (lub pierś z kurczaka)

Sałatka:

• 4 szklanki sałaty rzymskiej, umyte i osuszone

• 1 duży ogórek pokrojony w kostkę

• 2 pomidory rzymskie pokrojone w kostkę

• 1 czerwona cebula w plasterkach

• 1 awokado w plasterkach

• 1/3 szklanki oliwek Kalamata (lub czarnych oliwek), w plasterkach (opcjonalnie)

• kawałki cytryny, do dekoracji

 

Instrukcja przygotowania

• Wymieszaj wszystkie składniki marynaty / sosu w dużym dzbanku. Wlej połowę marynaty do dużego, płytkiego naczynia. Przechowuj w lodówce pozostałą marynatę, aby później użyć jej jako sosu.

• Dodaj kurczaka do marynaty w misce; należy marynować kurczaka przez 15-30 minut (lub do dwóch godzin w lodówce, jeśli czas na to pozwala). Czekając na kurczaka, przygotuj wszystkie składniki sałatki i wymieszaj w dużej salaterce.

• Gdy kurczak będzie gotowy, rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni grillowej lub płycie grillowej na średnim ogniu. Grilluj kurczaka z obu stron, aż będzie zrumieniony i całkowicie ugotowany.

• Pozwól kurczakowi odpocząć przez 5 minut; pokrój i ułóż sałatkę. Sałatkę należy skropić pozostałym nietkniętym dressingiem. Podawać z kawałkami cytryny.

Uwagi

Dodaj 1/2 szklanki pokruszonej fety, aby nadać sałatce jeszcze lepszy smak!

Smacznego!


Agnieszka K. - lektor języka polskiego w LingRoomAutorka bloga: Agnieszka K. - lektor języka polskiego jako obcego w LingRoom

"Cześć! Are you ready to start speak Polish? I will prepare tailor made course just for you! I’m professional and experienced Polish teacher who can help you improve your language skills during effective and interesting lessons."

Przejdź do profilu lektora


© 2019 LingRoom

Stwórz własną ofertę regularnych oraz tematycznych kursów językowych i rozliczaj się z LingRoom na zasadach B2B lub Umowy Zlecenia.b.

dołącz jako nauczyciel Dołącz jako uczeń